петак, 17. јун 2022.

Завичајна екскурзија наше школе

 

            Након наставе у петак, 10. јуна 2022. године организована је завичајна екскурзија за ученике који су током школске године показали највиши степен ангажовања на часовима Српског језика и књижевности. Ти ученици су и чланови литерарно-новинарске секције коју води наставница Катарина Кулезић.

            Наставница је препустила ученицима да сами одаберу ученике из свог разреда за које сматрају да би требало да буду награђени на овај начин. Екскурзији је присуствовало једанаест ученика, директор Јелена Аврамовић, чланови УК ,,Јанко Веселиновић“ Милорад Јевтић и Дејан Крсман Николич, као и наставнице Ивана Товиловић и Катарина Кулезић.

            Екскурзија је реализована на релацији Бадовинци – Глоговац – Совљак – Богатић – Бадовинци и трајала је око 3 сата.

            Прво су ученици посетили цркву у Глоговцу, као и гроб Јанка Веселиновића.  Положили су цвеће, запили свеће. Наставница је рекла неколико пригодних реченица о насушној потреби очувања националног идентитета кроз неговање културе сећања. Песник Дејан Крсман Николић прочитао је своју песму о Глоговцу, а потом скренуо пажњу на лик и дело проте Стевана Веселиновића, чији су посмртни остаци пренети у Глоговац 10. јуна 1956. године.

 


            Након тога, ученици су посетили најстарију кућу у Мачви – етно-кућу у Совљаку. Тамо нас је дочекао директор КОЦ-а Иван Радовановић и провео кроз етно-кућу и двориште.

            Ученици су били у прилици да виде старе предмете, оруђе за различите занате и намештај и да, захваљујући ономе што им је Иван Радовановић испричао, осете дух тог времена. Након обиласка куће, задржали смо се у дворишту испод старе липе. Ово столетно дрво крошње од тридесетак метара сачувало нас је од кише која је почела да промиче, а потом смо кренули у библиотеку у Богатићу.

            У библиотеци нас је дочекала библиотекарка Мина Шанковић. Укратко је испричала историјат библиотеке, а потом повела децу кроз Одељење за одрасле до Дечијег одељења где им је објаснила на који начин могу да постану чланови.


            С осмехом на лицу и одушевљењем почели су да узимају и листају књиге са полица.

            Судећи по њиховим коментарима, ова екскурзија је била веома успешна. Након ње су схватили да је синтагма богата Мачва далеко од фразе која се односи на плодне оранице.
Нема коментара:

Постави коментар