ЧИТАМО И ПРЕДСТАВЉАМО

Драги четвртаци, будући петаци,

Сигурно сте чули за роман Хајдуци Бранислава Нушића, а и ако нисте - ево нешто о њему.

У тој књизи има много смешних ситуација. Читајући нећете моћи да издржите, а да се не насмејете.

Не желим да вам препричавам, већ вам топло препоручујем ову хајдучку авантуру.

У суботу, 8. октобра било је 158 година од рођења овог великог писца.


За вас,

Маша


***********************************************************************************Цинк, Давид Албахари


Давид Албахари (Пећ, 15. март 1948) српски је писац. Албахари углавном пише романе и кратке приче које су често аутобиографске. Такође је и преводилац са енглеског језика.

Романи који заузимају посебно место у стваралаштву Давида Албахарија су Мамац и Цинк. Њих издваја то што су посвећени успомени на пишчеве родитеље. Албахари је њихове портрете осликао са посебним надахнућем. Мамац је награђен Ниновом наградом.


То је роман о мајци, тој поузданој сили која је била стуб пишчеве породице, ненаметљивој, а ипак дубоко утканој у све поре његовог живота. Суочавана с трагичним губицима, под ударом историјских збивања која су тежила да је униште, она је успевала у ономе што писац никад није савладао – да живи живот, отворених очију дочекујући оно што јој он доноси. У густом ткању нарације приповеда се упечатљива прича о породици, трагедији и губитку, и историјском усуду нашег поднебља. Роман је доживео више издања и преведен је на шеснаест језикаЖубори завичаја, Вера Сташић

Жубори завичаја четврта је збирка песама Вере Сташић, учитељице у пензији.  
Бера је рођена 1936.године у Бановом пољу. Скоро цео радни век провела је у свом завичају, па о њему највише пише. Таленат је наследила од свог оца Драгића Сокића, чудесног сликара, који је своје слике стварао од семена разних биљака. 

Ова четврта збирка разликује се од претходне три. У претходним збиркама присутна је једна, евентуално две теме а то су љубав и завичај. Међутим, ова збирка је састављена из пет различитих тематских циклуса.

Називи циклуса су:

Жубором завичаја (нека дела из овог циклуса су: Вољеном завичају, Жубори завичаја, Врба у огледалу реке, На путовању...) 

Лишће, стазе и маглееби ове јесени, Маглена јутра, Шетња у ноћи, Сањам долазак пролећа...) 

Вечно живе (Земља сунца, Јанку Веселиновићу, На гробу песникиње, Вуку Стефановићу Караџићу...) 

Прохујали дани (Дрхтаји срца, Мирис нарцис..

Бисери живота мога (У овом циклусу песме је песникиња посветила својој деци и унуцима: Рањено срце, Мајко, ткаљо љубави, Јединој..) Јелена, VIII-2

Нема коментара:

Постави коментар